02 juuli 2005

Eelviimane päev

Mis seal salata, väsimus tuleb iga päevaga üha sügavamale kontidesse. Võibolla on selle põhjuseks igahommikune kella 5ne ilma tsekkimine. Kui oleks selge päikesetõus tormaksime kohe paatima. Homme on veel üks, viimane võimalus seda teha. Kui kell 5 päikest pole lähme ilmselt kella 10 paiku niikuinii. Täna käisime õhtul väikse pooletunnise treti. Jõelt on linnale hoopis teine vaade.Ülevaatlik ja puha. surnute jalgu vastu ei ujunud, üldse midagi ei ujunud. Kastsin paadireisi jooksul Gangese pühasse vette kimbu rudrakshaseemnetest palvehelmeid - malasid. Et on teised nüüd omal kombel pühitsetud. Kui tagasi jõuan müün soovijatele kalli raha eest maha, et natukenegi reisikulusid korvata :-)
Eile kui õhtupimeduses tavapärast jalutuskäiku tegime (püüdes seekord leida magusameistrite tänavat) tormas meist mööda kuus meest valged rätid pähe seotud. Mehed kordasid sammude rütmis mingit mantrat ja kandsid õlgadel kirevat kulla ja oranzhivärvilist pampu. Nende järel veel hulk mehi tõsiste nägudega ja valgete rättidega peas. Suund oli Manikarnika ghati poole kus surnuid põletatakse. India matused.
Ma juba peaaegu ei panegi tähele tüüpe kes ligi astuvad, küsivad kuidas läheb, mida ma tahan ja kust ma olen. Sageli lõpevad need lähenemised küsimusega: hasish? marihuana?
Eile käisime Amrit Rao Peshwa ghatil kus igal õhtul Ganga aarti rituaali läbi viiakse. Joost kirjutab oma blogis lähemalt kuidas meid seal masseeriti.
Täna võtsime Joostriga aga riksha ja lasime ennast Durga templisse pedaalida. Durga on jumalanna keda kujutatakse enamasti kauni naisena kes tiigril või lõvil ratsutab. Oma kuues käes hoiab ta igasugu sõjariistu. Kelklega see jumalanna heal jalal on seda hoiab ta vaenlaste eest. Vaenlastele paistab ta siis raevukana ja tiiger on tige. Oma sõpradele on ta leebe nagu ema ja tiiger nagu kassipoeg. Tempel oli tore koht kus istuda ja lasta elul mööda voolata.
See elu mööda voolata laskmine on üks ütlemata tore viis võõrast kanti tundma õppida. Kui muudkui ringi sekeldad siis näed vaid murdosa sellest mis siis, kui kasvõi tänava ääres mõnel trepil istudes ringi vaatad.
Meil on kotis mangod ja kui siit arvuti tagant lahkume siis laseme Vishnu templi kõrval neil endale hea maitsta.

Kommentaare ei ole: