13 märts 2010

Kontsert

Just saabusin Music Hallist kontserdilt. Reklaam ütles, nagu ma kuskil varem juba kirjutasin, et juut mängib kitrat ja kohalikud sitarit ja tablat. Lootsime, et tegemist on sama poisiga kes meiega koos rongi kitarri vedas. Eksisime. Oli keegi kes siin Varanasis sitarit õpib ja nüüd siis tegi õpetajatega koos väikse etteaste. Muss oli tegelikult vägagi mõnus. Selline improvisatsiooniline kus taktimõõt (kui ma nüüd üldse õigesti väljendun) läks järjest pikemaks. St et iga järgneva osa fraasid olid pikemad.
Pika päeva õhtuks selline tore vahepala.
Hommikul aga võtsime Sarnathi reisi. Selline väike sõit nagu Pärnust Sinti. Sarnath on koht kus Budha pidas oma esimese sõnavõtu õpilastele peale valgustumist. Praegu on seal väljakaevatud varemete lagendik - no tegelikult nagu suht kaunis pargike. Säilinud suure stuupa külgedele on inimesed kleepinud ohvrianniks väikseid tikutoosisuurusi kuldlehekesi. Puhas kuld.

Jätkuvalt tsekime toidukohti. Mõned on mõttetud ja mõned jälle ülimaitsvad. Eilse päeva meeldejäävaim oli koriandrisupp. Täna tomatisupp.
Ahjaa ja eilne päev - Varanasi eri: bhang lassi. Ehk siis hapupiim kanepiga. Kanep on jumal Shiva taim ja see linngi on Shiva asupaik. Kanepit pakutakse siin igal tänavanurgal praktiliselt ja kuigi see ei ole tegelikult legaalne siis tundub, et ega midagi ses asjus ette ka ei võeta. Kui toidukohas (võibolla mitte igas) küsida bhang lassit (menüüs seda tavaliselt ei ole) siis tehakse ära.

Eile kohtasime Liinat. Tegelikult kohtasime teda enne Delhist äratulekut raudteejaamas. Janekil tuli tunne et see tüdruk on eestlane. Oligi. Tuli Varanasi päev enne meid. No ja eile jalutas linna vahel meile vastu. Ja täna hommikul ghattidel jälle. Ega see selles sipelgapesas tegelikult loogiline ei ole kedagi niimoodi juhuslikult kohata. Puhas loteriivõit.

Varanasui on eriline paik kus olla. Keegi rääkis et ta pole peale Varanasi külastamist enam haige olnud. Ma ei tea kas too rääkija pühas jões ka suples. Ahjaa see oli see hispaanlane kes meiega rongis oli.

Eile tuli mõte et äkki Ganges ongi siin Varanasis see jõgi mida kreeklased allmaailma jõeks Styxiks pidasid. Noh see jõgi mille surnud pidid ületama et surnute maale pääseda.
Et äkki india oli kreeklastele samamoodi all nagu meile läti või austraalia.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

miks mitte:)