30 juuni 2005

Vihmaperiood - mussoon

Sajab. Mitte küll kogu aeg aga pilves on täna olnud kogu päeva. Väikeste aukudega. Planeerisime hommikul kell 5 (päikesetõus) minna paadiga Gangesele. Varane tõusmine ja päikesetõusu ärajämine on praeguseks hetkeks põhjustanud sügava depressiooni mida veelgi süvendab ülearune klaas mangolassit.
Võtsime Joostiga täna ette jalutuskäigu mööda ghatte raudteesill poole. See tähendab, et kõndisime peaaegu kogu treppidega katud Varanasi ranniku läbi. Nägime jõe ääres käsivarrepikkust varaani. Varem piltidel ja kinos nähtud varaanid igatahes ona samasugused olnud. Võibolla oli see ka läbirändel olev väiksem krokodill kes paarsada meetrit eemal hulpivat kitselaipa jahtis. Lapsed ja mehed suplesid ja sel hetkel oli ka päike paistetamas.
Kui täna smashanist e põletuspaigast möödusime, tuli möödaminnes järjekordne tüüp, kes teatas, et pilti ei tohi teha. Kui võtsin omaks, et ma juba tean seda siis läks jutuks. Vähehaaval hakkas mees valgustama mis toimub. Koorus välja tõsiasi, et tema on see kes lubab laibad põletusele. Kui tema juurest kõrvale püüdsime põigata teatas mees kohe, et jutt on free, no money. Umbusklikult läksime siis kaasa. Viis meid mingisse kõrgmasse kohta kust oli hea ülevaade parasjagu hävivatele kehadele. Muide, kui smashani poole liikusime võttis meid vastu hõrk sashlõkihõng.
Vestluskaaslane teatas, et tema nimi on Radj. Kui arvasin, et see nimi tähendab kuningat, siis oli ta sellega nõus. Lisas, et tema suguvõsa, olgugi, et kõige madalamast kastist, ongi mingis mõttes kuninglik. Nende perekonda on ära märgitud juba väga vanades ürikutes. Ütlesin talle, et ta on siis aadlik justkui ja osake Varanasi ajaloost. Mees oli silmnähtavalt meelitatud. pakkus, et kui tahame võime pilti teha. Tema lubab. Keeldusin. Et kui ei või, siis ei või. eelmise korra kogemus oli veel värskelt meeles.
Usalduse küsimus on siin raske. Need kes sult raha tahavad oskavad ennast üsna meeldivaks teha. Kusjuures lähenemine alfgab nii kauge kaarega, et ei saa arugi millest jutt käib. Sestap olen siin üsna umbusklik igaühe vastu kes ise tuleb juttu tegema.
ilmselgelt mitte kõik ei ole aga raha peal väljas. Pool tundi tagasi kui ühes tänavaärses söögitoas istusime istus meie laua kõrvale üks perekond - ema, isa, kaks tütart ja veel teine lauatäis meessugulasi. Kokku miski kaheksa võis neid olla. Üks tütardest teadis palju ingliskeelseid sõnu ja püüdis läbi tänavamüra ennast arusaadavaks teha. Which country? You like Varanasi? You rich man? Selliseid küsimusi tuli.
Muide, kohtasime täna oma hosteli lähedal kutti kes eile õhtul kinost väljus kui me just olime seal uurimas kuidas kinno minna. Joost räkis konomehega ja see kutt, Uday nimeks, oli just seansilt tulnud. Astus ka juurde ja selgitas asju.
Täna sattusime tema poekesse sisse astuma, eelkõige tõmbas meid sinna kitarr poekese tagaseinas.
Uday näitas meile Varanasi siidi ja brokaati. Meie aga küsisime kitarri näha. Väikse pusimise
peale saime pilli häälde ja tinistasime veidi. Poiss rääkis, et on isegi bändi teinud koos sõpradega.
Muu jutu seas ütles ta, et näema rikkad välja ja seepärast meid siin palju tülitataksegi igasugu pakkumistega.
Samal ajal kui me juttu ajasime ja siidi vaatasime jooksid poekese tagaruumis ringi hiired.
Uday kutsus meid homme enda koju lõunale. Hiljem lubas, et tuleb meiega kinno ka kaasa.
Lähme ja vaatame järele millega tegu. Umbusklikud nagu me oleme :-)

Eile käisime Vishnu Resthousist umbes 3 km kaugusel asuvat Hindu Ülikooli vaatamas. Tegelikult piirdus see küll rikshast avaneva vaatega ja ülikoolilinnaku keskel asuva templiga. Tempel oli valguse ja rahuküllane paik mille seinetel olid väljavõtted pühadest raamatutest mis tõlgitud ka inglise keelde.
Templi juurest ära sõites vahetas Kalev riksajuhiga kohad ja pani sellise hooga ajama et vett lendas. Vihma nimelt sadas ja mitte vähe. Nalja oli laialt, nii rikshawallahil, möödujatel kui meil endil. Ka Joost proovis rikshajuhi ametit, aga esimese tõusu juures vandus alla.

Homme hommiklu teeme ilmselt jälle katse Gangest laevatada. Kui samamoodi pilves on nagu täna siis pole asjal muidugi mõtet aga kui vaatepilt jääb nägemata, siis jääb midagi väga olulist Varanasist puudu.


1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Loe kogu blogi, paris hea